Biedermeier (1815-1848)
Biedermeier oli Saksassa Itävallassa ja pohjoismaissa vallinnut empiretyylin porvarillinen muunnos. Kun puhutaan biedermeirista puhutaan yleensä sisustuksesta ja arkkistehtuurista. Biedermeier oli ensin pilkkanimi joka oli muodostettu saksalaisen pilalehden pikkuporvarillisuutta pilkkaavista karrikatyyrihahmoista, herroista nimeltä Biedermann ja Bummelmeier.
Biedermeier tyylin suosiolle ja leviämiselle oli syynä erityisesti eurooppalaisen keskiluokan vaurastuminen ja sitä kautta lisääntynyt huonekalujen kysyntä.
Tyyli oli kodikas, käytännöllinen ja kohtuullinen. Usein puhutaan myös romanttisesta tyylistä. Biedermeierissä jäi pois empiren mahtaileva koristeellisuus.
Biedermeierin aikakaudella naisten vaatteissa suosittua oli vyötärön ja rintojen korostaminen korseteilla. Hameiden lahkeet olivat leveät ja niissä saattoi olla montakin alushametta. Yläosaa pyrittiin myös pullistamaan ja hihat olivat pussimaiset. Juhlapukujen tyyppillisin väri oli musta ja mekoissa oli leveä pääntie joka jätti olkapäät paljaiksi. Mekon kanssa käytettiin usein hartiahuiveja sekä kyynärpää pituisia hansikkaita.
Korusetit olivat hyvin suosittuja ja niihin saattoi kuulua kaulakoru, kampa, tiara, diadeemi. rannekoruja, sormuksia, rintakoruja ja korvakoruja. Korusetin jalokivet olivat aina samaa sarjaa ja sopivat toisiinsa.
Suuret hatut poistuivat muodista ja päähineinä käytettiin pääasiassa hilkkoja (bonnets) erityisesti ylenpalttisesti koristellut hilkat olivat muodikkaita.
Hiukset olivat naisen kruunu ja niitä ei juuri leikattu. Naiset kiharsivat hiuksensa ja sitten kokosivat ne päälaelle nauhojen ja kampojen avulla. Miehet eivät siihen aikaan kiinnittäneet hiustenlaittoon juurikaan huomiota ja yleensä hiukset olivat lyhyet ja jakaus oli sivulla. Yleensä miehillä oli myös jonkin tyyliset parta, viikset tai pulisongit.
Meikissä naiset halusivat korostaa hentouttaan ja naisellisuuttaan. Vaalea iho oli yläluokkaisuuden merkki, ihoa pidettiin kalpeana pysymällä poissa auringosta sekä juomalla viinietikkaa. Meikin käyttö oli vähäistä, joskus saatettiin käyttää punaa poskilla.
Miehet käyttiävät tiukasti istuvia pohjepituisia takkeja ja liivejä. Myös miehet korostivat vyötäröään, joskus jopa korsetilla. Päähineenä käytettiin pääasiassa silinteriä.
Kuvia vaatetuksesta:
Kuvia nykyäänkin suosituista Biedermeier huonkaluista:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti